fbpx

DATO

17/05/2024

Ældre udsat for målrettet svindel: Politiet advarer om farlige tendenser

Svindlere går bevidst efter ældre mennesker ved at bruge deres navne til at identificere potentielle ofre. Politiet advarer om stigende svindeltilfælde og anbefaler ældre at beskytte deres privatlivsoplysninger online.

Svindlere retter sig bevidst mod ældre mennesker ved at bruge deres navne til at finde potentielle ofre. Ifølge en pressemeddelelse fra Midt- og Vestsjællands Politi går kriminelle efter navne, der afslører, at personen sandsynligvis er ældre.

Målrettet svindel mod ældre

Navne som Else, Birthe og Kirsten er særligt udsatte. Politiinspektør Thomas Tarpgaard forklarer, at svindlerne anvender onlinetelefonbøger som Krak for at finde deres ofre og kontrollere, om de bor alene. Kriminelle udnytter også åbne Facebook-profiler til at samle personlige oplysninger, som de kan bruge til at opbygge tillid under deres svindelnumre.

Typisk ringer svindlerne til deres ofre og udgiver sig for at være fra banken eller en offentlig myndighed. De hævder, at der er problemer med ofrets konto og beder om adgang til at flytte penge til en “sikret” konto. Desværre ser de ældre aldrig pengene igen.

Politiets anbefalinger

Politiet opfordrer ældre til at få deres telefonnummer fjernet fra offentlige lister og til at beskytte deres privatlivsindstillinger på sociale medier. Derudover opfordres pårørende, naboer og hjemmehjælpere til at hjælpe ældre med at skjule sig på nettet. Politiassistent Randi Mortensen understreger vigtigheden af, at ældre lærer at afbryde opkald, der virker mistænkelige.

Tillid og tryghed

Politiinspektør Thomas Tarpgaard påpeger, at svindlen ikke kun har økonomiske konsekvenser, men også kan ødelægge den tillid, som mange ældre har til samfundet. Dette kan være en stor krænkelse og have langvarige psykologiske effekter.

I et samarbejde med flere kommuner uddeler politiet information til ældre via hjemmehjælpere og hjemmesygeplejersker. Det handler om at skabe opmærksomhed og træne ældre i at håndtere mistænkelige opkald. Med en øget indsats håber politiet at reducere antallet af svindelsager og beskytte de ældre borgere i samfundet.


De mest udsatte navne:

  1. Else
  2. Birthe
  3. Kirsten
  4. Jytte
  5. Karen
  6. Birgit
  7. Jette
  8. Bente
  9. Ingelise
  10. Lis

Også mandenavne som Ole, Jan og Hans optræder på listen over de mest udsatte navne.

Læs mere om svindel over telefonen og hvad du kan gøre hvis du allerede har været offer for svindel her.

Har du spørgsmål eller brug for hjælp til at beskytte dig mod svindel? Ring til BestSecurity på 82 82 82 35 eller skriv til os på hello@bestsecurity.dk. Vi står klar til at hjælpe dig og dine kære med at være sikre online.

Kilde: Midt- og Vestsjællands Politi

bestsecurity favikon

Skal vi hjælpe dig?

Book et møde med en konsulent og modtag et opkald indenfor 24 timer.

Så finder vi den rigtige løsning til dig og din virksomhed.

bestsecurity favikon

Skal vi hjælpe dig?

Book et møde med en konsulent og modtag et opkald indenfor 24 timer.

Så finder vi den rigtige IT-løsning til dig.