fbpx

DATO

04/06/2024

Danmark hæver trusselsniveauet for destruktive cyberangreb

Danmark har hævet trusselsniveauet for destruktive cyberangreb fra "lav" til "middel", fremhæver en øget risikovillighed fra Rusland og opfordrer til styrket cybersikkerhed.

I dag klokken 14.30 afholdt forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) og direktøren for Center for Cybersikkerhed (CFCS), Thomas Flarup, et pressemøde i Forsvarsministeriet, hvor de annoncerede en hævning af trusselsniveauet for destruktive cyberangreb fra “lav” til “middel”. Dette skridt er taget på baggrund af øget risikovillighed fra Rusland i forhold til cybertrusler mod Danmark og andre Nato-lande.

Højdepunkterne fra pressemødet:

 • Øget trusselsniveau: Trusselsniveauet for destruktive cyberangreb mod danske virksomheder, organisationer og myndigheder er nu hævet til “middel”. Dette betyder, at der er en generel trussel med kapacitet og hensigt til at udføre angreb, som er sandsynlige. Forsvarsminister Troels Lund Poulsen understregede vigtigheden af at tage denne trussel alvorligt og at danske myndigheder og virksomheder skal være forberedte.

 • Ruslands rolle: Forsvarsministeren og Thomas Flarup fremhævede, at Rusland sandsynligvis vil rette cyberangreb mod en bred vifte af mål i samfundsvigtige sektorer i Danmark. Denne risikovillighed fra Rusland vurderes at være en del af en større strategi for at skabe usikkerhed, frygt og mistillid blandt den danske befolkning og svække støtten til Ukraine. Flarup nævnte specifikt, at Rusland kan forsøge at ramme mål, hvor de nemt kan få adgang, hvilket gør det essentielt for alle at sikre deres systemer.

 • Potentielle konsekvenser: Selv mindre destruktive cyberangreb kan få betydelige konsekvenser for de berørte organisationer og for samfundet generelt. Flarup understregede, at sådanne angreb kan skabe utryghed og påvirke dagligdagen for borgere og virksomheder. Selvom angrebene ikke nødvendigvis har uoverskuelige konsekvenser for samfundsvigtige funktioner, kan de stadig have en betydelig indvirkning på de ramte organisationer og skabe stor uro i befolkningen.

 • Regeringens respons og rådgivning: Regeringen planlægger at udsende yderligere vejledende råd til den danske befolkning inden for de kommende uger. Disse råd skal hjælpe borgere og virksomheder med at beskytte sig mod cybertrusler. Forsvarsministeren lovede, at regeringen vil arbejde tæt sammen med relevante myndigheder for at sikre, at Danmark er bedst muligt rustet mod destruktive cyberangreb.

 • Center for Cybersikkerheds rolle: CFCS, under Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), er ansvarlig for at hjælpe myndigheder og virksomheder med at ruste sig mod cybertrusler. Centeret rådgiver om cybersikkerhed og har et situationscenter, som myndigheder og virksomheder kan kontakte, når der er behov for det. Flarup opfordrede til, at virksomheder og myndigheder holder sig opdateret på CFCS’s hjemmeside, hvor der findes råd og vejledninger om cybersikkerhed.

Forståelse af trusselsniveauerne:

 • Ingen: Ingen indikationer på en trussel. Der er ikke erkendt kapacitet eller hensigt. Angreb/skadevoldende aktivitet er usandsynlig.

 • Lav: Potentiel trussel med begrænset kapacitet og/eller hensigt. Angreb/skadevoldende aktivitet er mindre sandsynlig.

 • Middel: Generel trussel med kapacitet og/eller hensigt. Angreb/skadevoldende aktivitet er sandsynlig.

 • Høj: Erkendt trussel med kapacitet, hensigt og planlægning. Angreb/skadevoldende aktivitet er sandsynlig.

 • Meget høj: Specifik trussel med kapacitet, hensigt, planlægning og mulig iværksættelse. Angreb/skadevoldende aktivitet er meget sandsynlig.

Opfordring til handling:

Thomas Flarup opfordrede alle virksomheder og myndigheder til straks at styrke deres cybersikkerhed og forberede sig på potentielle angreb. Forsvarsministeren understregede, at selvom der ikke er nogen direkte militær trussel mod Danmark, er det vigtigt at være opmærksom på risikoen for udfald på kritisk infrastruktur som energiforsyning og kommunikation.

Baggrund og kontekst:

 • Øgede spændinger og hybride trusler: Den øgede trussel kommer i kølvandet på Ruslands stigende risikovillighed til at udføre hybridangreb, herunder sabotage og påvirkningskampagner mod Nato-lande. Dette er en del af Ruslands strategi for at destabilisere og svække Vesten, særligt i forhold til støtte til Ukraine.

 • Vigtigheden af cybersikkerhed: På pressemødet blev det understreget, at cybersikkerhed er afgørende for at beskytte Danmark mod disse trusler. CFCS vil fortsat arbejde på at forbedre cybersikkerheden i samarbejde med offentlige og private aktører.

Denne hævning af trusselsniveauet er en påmindelse om, at cybertruslen er reel, og at der skal træffes forholdsregler for at beskytte vores samfund og institutioner mod destruktive cyberangreb.

– Kilde: DR

bestsecurity favikon

Skal vi hjælpe dig?

Book et møde med en konsulent og modtag et opkald indenfor 24 timer.

Så finder vi den rigtige løsning til dig og din virksomhed.

bestsecurity favikon

Skal vi hjælpe dig?

Book et møde med en konsulent og modtag et opkald indenfor 24 timer.

Så finder vi den rigtige IT-løsning til dig.