Alvorligt bagefter på IT-sikkerheden

af 9 september 2017Antivirus, Security

Over halvdelen af alle danskere, 57 procent, har oplevet IT-kriminalitet eller forsøg på svindel, viser undersøgelsen lavet for Danske Bank. Danskerne er dem i Norden, der er mest interesseret i it-sikkerhed, men paradoksalt nok er blandt de, der ved mindst.

”I Danmark og i Norden er vi supergode til digitalisering. Derudover har vi mange penge mellem hænderne, og vi er vant til at have tillid til hinanden i vores samfund,” siger Rasmus Thede, der er formand for Rådet for Digital Sikkerhed. Han påpeger, at vi skal blive langt bedre til at sikre os selv og vores data, når vi færdes på nettet. ”Når vi færdes på nettet tager vi den tillid og godtroenhed med, som vi har til hinanden herhjemme, og det kan godt være farligt, for der er nogle helt andre farer, end der er i vores dagligdag,” forklarer han.

Rasmus Thede peger på problemet med for lette passwords. ”Danskerne anvender gerne de samme passwords, og er dermed dem i Norden, der har færrest at jonglere med i den digitale verden. Derudover er vi dem i Norden, der oftest bruger familienavne og vores fødselsdag, dele af vores CPR-nummer og navnet på vores favorit-fodboldhold i vores password. Detaljer som er lette at gennemskue for hackere”, siger han, og som formand for Rådet for Digital Sikkerhed ønsker han, at politikerne tager ansvar, og begynder at uddanne befolkningen i IT-sikkerhed fra barnsben. ”I løbet af et årti er vi i Danmark blevet “tvangsdigitaliseret”, og det er jo superfint for it-nørder som mig selv, men det er gået alt, alt for hurtigt for mange, til at man har lært at håndtere de farer, der er på internettet. Det skal være ligeså naturligt at sikre sit password, som at låse sin cykel,” siger han.